Älä täytä itseäsi huonoilla kaloreilla kun voit tehdä sen laadulla ja hyvällä maulla :)

tiistai 13. syyskuuta 2011

Ranskalainen lihapata

HERKKUA!!
Iski tuossa kipeänä ollessa, tai parantumaan päin ollessa, hirveä lihanhimo. Eihän se auttanut kun sitten alkaa toimimaan... Onneksi flunssa ei ollut vienyt makuaistia mennessään. Tähän sitten päädyin...

Ranskalainen lihapata:

½ kg naudan sisäpaistia
170 g pekonia
200 g tuoreita herkkusieniä
2 porkkanaa
4 pientä sipulia (tai 2 normikokoista)
punaviiniä (1 lasillinen ruuanvalmistusjuomaksi ja loput pataan)
lihaliemikuutio
1 pieni purkki tomaattipyrettä
vettä (tarvittaessa)

timjamia
persiljaa
mustapippuria
suolaa
laakerinlehti
vehnäjauhoja

Ihan ensimmäisenä se ruuanvalmistuksellisesti tärkein ja maun kannalta ehdottomin, eli avataan punaviinipullo :) Ja siitä lasillinen kokille.
Maistele onko viini sopivaa tähän pataan. Jos se on todella hyvää ja laiskuus iskee, ota lasi ja pullo ja etsi kodin mukavin paikka. Nauti sitten olosta ja juomasta :) Ja rentoudu...


Jos kuitenkin päätät alkaa padan tekoon, (mitä kyllä suosittelen, sillä padan uunissaolojalla voit avata toisen pullon ja mennä siihen mukavaan tuoliin rentoutumaan. Muistat vaan jättää lasillisen ruuankin kanssa).
Palataanpa pataan... Pilkotaan liha reilunkokoisiksi paloiksi, kuten myös porkkanat, sipulit, pekonit ja herkkusienet. Tosin jos herkkusienet on pieniä, laittaisin ne kokonaisina.

Ainekset

Paistetaan ensin osa pekoneista. Pannulle jäävässä pekoninrasvassa jatketaan sipulien, porkkanoiden ja herkkusienten paistoa. Paistoin herkkusienet erikseen, näin pannulle ei tullut kauheaa tungosta ja kaikki sai osansa pekonin rasvasta.

Pyörittele lihapalat vehnäjauhossa. Paista loput pekonit. Ja sitten niiden rasvassa lihapalat. Lopuksi vielä pikkasen vettä pannulle ja se pataan myös. Näin saat kaiken maun mukaan.


Suurin työ tehty
Ainekset alkais olee padassa. Sinne sitten tomaattipyree, punaviini (jota toivottavasti on vielä jäljellä) ja mausteet. Veden mä lisäsin myöhemmin. Jos lisäät vettä uunissa muhimisen aikana, muista kiehauttaa se ennen lisäämistä. Sitten vaan kansi päälle ja pata uuniin. Mulla oli lämpötila 175-200 välillä. Ja pata sai muhia uunissa 3 tuntia. Tässä vaiheessa ei kannata kiirehtiä, mutta tarkkaile sitä nestettä ettei lihapata pääse kuivumaan.

Loppujen lopuksi aika helppo valmisteinen. Aikaa vaan kannattaa antaa. Ja kun itse tykkään täyteläisistä punaviineistä, laitoin tähän ranskalaista täyteläistä. Makua kyllä tuli. En raaskisi pataan mitään kovin kallista laittaa, mutta en suosittele mitään halpaa liruakaan.

Viini jota käytin:
Le Berger
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/440957

Riisin kanssa tätä pataa nautin. Liha oli mureinta mitä ikinä ennen oon saanut aikaiseksi. Se melkein suli suuhun. Ja seuraavana  päivänä makua oli vielä enempi esillä. Herkkua!


Vähän tuli lautanen täyteen seuraavana päivänä.. Kuvan ulosanti ei ole tuon ruuan arvoinen...

Maistuva maistiainen patongin kera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti