Älä täytä itseäsi huonoilla kaloreilla kun voit tehdä sen laadulla ja hyvällä maulla :)

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Mallasleipä

Nyt kun ostettiin kunnon monitoimikone, leivän leivontakin sai taas uutta pontta. Ja aivan loistavaa tuo leivonta kunnon vehkeillä. Enpä ole ikinä ennen saanut niin hyvää sitkoa taikinaan ja valmiin leivän rakenne aivan mielettömän hyvä ja kaunis.

Mallasleipä (2kpl)

350 g vettä
125g ruishapanjuurta (ohje löytyy erillisenä tunnisteista)
10 g hiivaa
500 g vehnäjauhoja
100 g ruisjauhoja
37,5 g mallasuutetta (Ostin apteekista)
37,5 b tummaa siirappia
11 g merisuolaa

Sekoitetaan kaikki ainekset paitsi suola. Vaivataan 10 min, käsin 20 min. Lisätään suola ja jatketaan vaivaamista 5 min. Annetaan taikinan lävähtää 40 min kulhossa.
Muotoillaan taikinasta 2 pyöreää pullaa. Annetaan levähtää 10 min.
Taputetaan pullat litteiksi, taitetaan toinen reuna keskelle ja painellaan kämmenen alasyrjällä. Taitetaan taikina uudelleen reunat tasan ja painetaan kämmenen alasyrjällä. Rullataan varovasti tasapaksuksi.
Laitetaan leivinliinan päälle jauhoja ja leivät saumakohta alaspäin. Tee liinasta laskos leipien väliin.
Kohotetaan n. tunti.
Kipataan leivät leivinpaperille saumapuoli ylöspäin.
laitetaan uuni 250 astetta ja alatasolle korkeareunainen pelti. Kun uuni on kuuma, laitetaan leivät keskitasolle, kaadetaan kuumalle pellille kylmää vettä ja luukku äkkiä kiinni. Lasketaan lämpötila 200 asteeseen. Paistetaan 20 min ja päästetään höyry ulos. Jatketaan paistamista vielä 15 min. Leivän sisälämpötila valmiina olisi 98 astetta. tai kokeile pohjaa koputtamalla kuuluuko ontto ääni.

Leivät olisi hyvä jäähdyttää ritilällä, näin ei kosteus jää leivän pohjaan. Säilytetään leivinliinaan käärittynä leipien jäähdyttyä. Kuori säilyy näin rapeampana.


Leipä oli aivan ihanan pehmeää. Sopivasti rapea kuori. Maltaan maku ei tullut kovinkaan vahvasti mun makuun. makeus enemmänkin. Mä tietty olen tottunut reilusti mausteisiin ruokiin ja maltaisiin makuihin, että ehkä mallas tottumattomalle tulee vahvemmin. Mutta mielestäni siinä mielessä neutraali maku. Seuraavaksi taidan laittaa mallasuutetta pikkuisen enempi. Leipä säilyy hyvin, on ainakin näin seuraavana päivänä vielä tuoreen makuinen.  Koostumus oli mielettömän hyvä. Tuo taittotapa varmaan antaa sen kuohkeuden siihen.

Kyllä nämä omatekoiset leivät voittaa kaupan leivät aivan 1 - 0 :)

Tämä ohje löytyy Heléne Johanssonin kirjasta LEIPÄ. Suosittelen kirjaa lämmöllä jos yhtään kiinnostaa hyvien leipien leivonta. Itse huomasin sen suuren eron taikinaan kun tein osin käsin ja sähkövatkaimen taikinakoukulla kuin kunnon monitoimikoneella. Mun vatkain ei oikein jaksanut pyörittää taikinaa ja kohotusvaiheessa lässähti leivät. Että vaivaamiseen kannattaa oikeesti käyttää aikaa jos haluaa kuohkean ja hyvän leivän.
Kirjassa on erilaisia leipiä laidasta laitaan. Valinnanvaraa löytyy. Selkeät ohjeet ja muutenkin syvällistä tietoa leivonnan erivaiheista, leivontatarvikkeista, valmiin leivän säilytyksestä yms... Kirjan hinta oli jotain 30 €'n luokkaa. Sinänsä hintava, mutta ei ole kaduttanut hankinta ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti