Älä täytä itseäsi huonoilla kaloreilla kun voit tehdä sen laadulla ja hyvällä maulla :)

maanantai 28. maaliskuuta 2011

Vaniljajäätelö

Olen jo jonkin aikaa miettinyt kotijäätelöä. Itsetehtyä ja aitoa. Ajatus tähänkin hommaan lähti luettuani kirjasta PETOS LAUTASELLA mitä kaikkea teollisuusjäätelö sisältää. Niin paljon sellaista mikä ei sano minulle yhtään mitään. Ja muutenkin ne maut, niin teollista... Vaniljaa, mansikkaa, mangoa... Makuja, joissa ei oikeaa hedelmää / marjaa ole nimeksikään. Tai sitten ei ollenkaan.
Esimerkiksi GB Glacen Magnum Classic puikko, jota kuitenkin pidetään vähän korkeatasoisempana jäätelönä. Taitaa hintakin olla vastaavia tuotteita korkeampi. Mutta sisältää muunmuassa rasvatonta maitotiivisteetä, kasvirasvaa, glukoosi-fruktoosisiirappia, herajauhetta, täysmaitojauhetta, rasvahappojen mono- ja diglyseridejä, polyglyserolipolyrisiinioleaattia, soijalesitiiniä, johanneksenleipäpuujauhetta, karrageenia, aromeja ja karoteeneja... Aivan järkyttäviä sanahirviöitä.
Käytetään väriaineita, sakeuttamisaineita, emulgointi- ja stabilointiaineita... On AROMEJA, niitä feikkimakuja...

Vaniljakermajäätelö... Kermaa ja vaniljaa... Ei voi olla vaikeeta. Ja kaiken lisäksi aitoja makuja.
Pitkään luulin, että jäätelökone on oleellisin osa sitä puuhaa. Mutta taas kerran google pelasti ja luin, että hyvin pystyy tekemään ilman konettakin. Niinpä sitten tuumasta toimeen.
Valmistin seuraavalla tavalla ja aineksilla:

VANILJAJÄÄTELÖ

5 dl kuohukermaa
n. 1 - 2 tl aitoa vaniljajauhetta (käy myös 1 vaniljatanko halkaistuna ja siemenet kaavittuina kermaan)
4 kananmunan keltuaista
100 g sokeria (hienoa)

Kaadetaan kerma kattilaan ja sekoitetaan vaniljajauhe tai tanko sisälmyksineen kermaan. Annetaan kiehahtaa ja nostetaan levyltä pois. Seos saa tässä vaiheessa levätä ja maustua rauhassa n. 30 min.
Vatkataan munan keltuaiset ja sokeri kunnon kuohkeaksi vaahdoksi. Kaadetaan kermaseos hiljakseen vaahtoon, sekoitetaan kokoajan. Siirretään seos kattilaan ja pienellä lämmöllä annetaan seoksen hautua. Sekoitetaan kokoajan n. 15 min kunnes se sakenee. Annetaan jäähtyä, sekoita välillä ettei tule pinnalle sitä kelmua.
Sitten siirretään johonkin pakastuspurkkiin ja pakkaseen. Annetaan olla reilu tunti ja sekoitetaan haarukalla tasaiseksi. Takaisin pakkaseen ja toistetaan sekoitus vielä muutaman kerran tunnin välein. Sitten vaan annetaan jäätyä. Menee semmoinen 3 tuntia suurinpiirtein. Ja tässävaiheessa kun en heti syönyt, laitoin pakastusrasian kannen päälle.

Jäätelöstä tuli todella täyteläistä. Rakenne ei ollut aivan kaupan jäätelön kaltainen, oli jytympi. Mutta tässäpä ei ollut mitään ylimääräistä. Ei ilmaa, eikä sanahirviöitä.
Ihanan vaniljainen väri tuli aidosti aidosta vaniljasta. Jäde oli aika makeeta ja maistui täyteläiseltä, joten sitä ei tee mieli ahmia purkkikaupalla. Mutta eikö se herkuttelun tarkoitus olekin tyydyttää se nautinto eikä määrä... Mä voin kuvitella, että esim. suklaakakun/-tortun kanssa tämä olisi aivan taivaallista.
Seuraavaksi taidan lirauttaa maitoa sekaan, ei tule ihan niin jytyä.

Mä löysin Stockan herkusta tämmöistä vaniljajauhetta. En ole missää muualla nähnyt aitoa vaniljaa jauheena. Oli se aika huiman hintainen pieni pussi. Mutta kyllähän sitä aidosta mausta maksaa.

Nyt innolla odotan seuraavaa kyläreissua siskolle kun sieltä suunnalta vähän lupailtiin mulle jäätelökonetta. Sittenhän pääsen testaamaan minkälaista sillä tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti