Älä täytä itseäsi huonoilla kaloreilla kun voit tehdä sen laadulla ja hyvällä maulla :)

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Ruisleipä

RUISLEIPÄ

Alkutaikina:

½ l Kädenlämpöistä vettä
5 dl Ruisjauhoja
3 palaa ruisleipää murennettuna (mielellään 100% ruista) TAI valmis juuri

Sekoitetaan kaikki ainekset ja annetaan käydä huoneenlämmössä vähintään 1 vrk. Voit sekoitella välillä. Muutama kerta riittää. Kun pinnalla näkyy kuplia, taikina on käymistilassa. Alkutaikina jää vellimäiseksi.

Ruisleipätaikina:

Valmistettu alkutaikina
½ palaa (25g) tuorehiivaa (seuraavilla kerroilla käytin vaan puolet tuosta, eli neljänneksen hiivasta)
½ dl Vettä
1½ tl Suolaa
7 dl Karkeita ruisjauhoja (tai 4 dl Ruisjauhoja ja 3 dl täysjyväruisrouhetta)

Sekoitetaan hiiva veteen, lisätään suola ja sekoitetaan tämä seos alkutaikinaan. Lisätään jauhot. Taikina saa jäädä aika löysäksi. Annetaan taikinan nousta 2 tuntia.
Alustetaan taikina hyvin jauhotetulla leivinalustalla ja tässä vaiheessa voi lisätä jauhoja tarpeen mukaan. Mutta tarkoitus ei ole tehdä kovaa könttiä. Kunhan leivät pysyy kasassa. Leivo taikinaa kuitenkin niin reilusti ettei jää ilmaa sisään.

MUISTA OTTAA TÄSSÄ VAIHEESSA JUURI SEURAAVAA LEIVONTAKERTAA VARTEN (semmoinen n. vajaan desin pallero riittää)

Muotoile limput (2 kpl) ja anna kohota leivinpaperilla n. 1 tunti.
Pistele haarukalla reikiä ennen uuniin laittamista.

225°c ja paistoaika 1 tunti

Laita johonkin astiaan kiehuvaa vettä ja astia uunin alaosaan ja leivät heti perään. Itse laitan leivät suoraan ritilälle. Tietysti se leivinpaperi siinä alla. Käytän kestoleivinpaperia, mutta eiköhän kertakäyttöinenkin kestä sen ritilän.

Tunnin päästä ah, niin ihana tuoksu :) Hetkeksi liina päälle ja kun leivät on jäähtynyt leikkauskuntoon, ei muutakun siivu ja voita päälle.. Niin parasta.


Itse säilytän juurta pakkasessa. Sieltä sitten vaan liotan sen veteen ja valmistan alkutaikinan samalla tapaa. Tietty se valmiin ruisleivän murut jää pois.

Eikä haittaa yhtään vaikka alkutaikina muhiskin muutamankin vuorokauden. Tais maku vaan parantua entisestään.

Tää leivänleivontakin on semmoista puuhaa, missä huomaan leivän maun ainavaan parantuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti