Älä täytä itseäsi huonoilla kaloreilla kun voit tehdä sen laadulla ja hyvällä maulla :)

lauantai 2. helmikuuta 2013

JALKAPALLOKAKKU

 
 
 
Sain työkaveriltani kakkutilauksen, hän halusi pojalleen 10-vuotissynttäreille jalkapallokakun. Eihän tuossa mitään ongelmaa, mutta hän halusi koko pyöreän tai lähes pyöreän - viimeisenpäälle 3D.
Vähän kyllä epäilin onnistumista, mutta enhän mä menetä kun aikaa, rahaa ja tilauksen jos epäonnistun. Mutta kokeiltava se on :) En siis oo tehnyt ikinä edes sitä puolikastakaan palloa.

Loppupeleissä pallosta tuli 3/4-pallo nurmikolla. Ei paha. Eikä edes vaikea. Aikaa tämän kakun tekeminen vie. Karkea arvio on mulla n. 6 tuntia suht aktiivista työaikaa. Ehkä jopa enempi. Kokonaisajallisesti 3 iltaa.

Tämä päivänsankari ei kuulemma välitä kakuista tai muista makeista, mutta mokkapalat on ainoat mitkä menee. Joten siis suklaakakku.

Mä tein 3 erikokoista pyöreetä kakkupohjaa. Jotka halkaisin kahteen osaan, eli yhteensä 6 kakkulevyä. Toki tämän olisi voinut tehdä esim. suklaakääretorttupohjista. Mutta mä halusin tehdä sacherpohjan. Se on tukevampi ja maultaankin parempi.

Tuon ylimmän ja alimman kakkulevyn jätin laittamatta. Aluksi oli tarkoitus, mutta olisi tullut liian hutera & korkea
 
 
Täytteen tein valmiista alaskaexpress-suklaajauheesta. Ensin ajattelin, että teen maitosuklaa canashen ja sen sitten vaahdotan. Mutta päädyin sitten tuohon valmisjauheeseen. Suklaassa se maku oli oikeastaan ihan hyvä. Maistui ihan kaakaolle. Ja ajattelin, että ehkä se on makuna lapsen suuhun on kivempi. Sekä sitä mietin, että tuo sacherpohjakin on jo aika suklainen. Yleensä mä kierrän kaukaa nuo valmisjauheet yms.

Ekana iltana tein kakkupohjat. Annoin niiden rauhassa vetäytyä. Kunnon kelmutus ja kylmään.

Seuraavana iltana halkaisin pohjat, kostutin sokeri-vesiliuoksella, täytin ja tein pallon muodon tuolla alaskaexpress-suklaahyydykkeellä. Alinta levyä ei kannata kauheesti kostuttaa.
Tässä vaiheessa siirsin kakun pakkaseen seuraavaa vaihetta odottamaan. Pakastus välissä helpottaa hurjasti kakun viimeistelyä.

Vielä muotopuoli, pakkaseen menossaJäisen kakun vuolin ja viimeistelin muodon. Päälle vielä levitin ohuen kerroksen voikreemiä ettei vaan suklaa kuulla valkoisen marsipaanin läpi.

Sitten se minkä ehkä ajattelin vaikeimmaksi... Marsipaani ja etenkin mustat kuviot ja kuvionti muutenkin...
No, tuon kuvioinnin takia mulla oli mallina oikea jalkapallo. Tosin sitä vähän vaikeutti (oikeasti blondi kun olen) mallipallon väri. Pinkki :) Mutta kuvioinnin sain siitä.

Mä tein niin, että peitin pallon kokonaan valkoisella marsipaanilla. Mustat kuviot valkoisen päälle. Luulen, että niin on helpompi.
Eli kunnon isoksi kaulattu marsipaani niin, että yltää pallon yli joka puolelta. Vedetään ja venytetään varovasti ettei jää ryppyjä siihen alas kapenevaan osaan. Leikataan liika pois, jätetään n. ½ - 1 cm helmaan ja se painetaan kakun reunan alle siististi.
Kuviointi on helpointa aloittaa ylhäältä kakun päältä, siitä sitten mallin mukaan alaspäin.. Sen mä totesin, että tulostettu kuvio ei auta asiassa. Paras ottaa malli oikeasta pallosta jos vaan on mahdollista.

Mä jo tosiaan pelkäsin tuota kuvioinnin aloittamista, mutta ei se loppupeleissä niin kauhean vaikeeta ollutkaan. Se kuvio kun napsahti omissa aivoissa auki, se meni kuin tanssi :)
Mustat liimasin kiinni tärkkelyssiirapilla. Mustien reunat vedin tasaisella marsipaanipuikolla valkoiseen kiinni. Sekä "saumat" tein pyöreäkärkisellä marsipaanipuikolla. Tätä vaihetta tuo pakastettu pallo helpottaa hurjasti.
Valmiin pallon nostin vihreälle kaulatulle marsipaanilevylle johon vielä valkosipulipuristimella tein nurmikkoa.

Tämä oli mun tapa tehdä jalkapallokakku. Tapoja on varmasti helpompia, vaikeampia ja tuhat muuta :)
Mä olin itse todella tyytyväinen lopputulokseen. Näytti aivan oikealta pallolta ja pinta nahkaiselta. toivottavasti päivänsankari on ollut tyytyväinen ja kakku on maistunut :)Ja sain palautetta, että kakku on maistunut... Ja pysynyt kasassa :)
1 kommentti: