Älä täytä itseäsi huonoilla kaloreilla kun voit tehdä sen laadulla ja hyvällä maulla :)

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Hapanjuuret

Ruishapanjuuri:

60 g ruisjauhoja
120 g vettä



Vehnähapanjuuri:

120 g vehnäjauhoja
120 g vettä



Grahamhapanjuuri:

60 g grahamjauhoja
120 g vettä



1. päivän aamu
Sekoita jauhot ja vesi kulhossa. Peitä muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä.

1. päivän ilta
Ruoki juurta 60 grammalla vettä ja 60 grammalla jauhoja. Sekoita ja peitä muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.

2. päivän aamu
Ruoki juurta 60 grammalla vettä ja 60 grammalla jauhoja. Sekoita ja peitä muovikelmulla. Jos käyminen on alkanut, eli pinnalla kuplia, siirrä jääkaappin. Jos käyminen ei ole alkanut, voit lisätä vähän raastettua omenaa tai teelusikallinen maustamatonta jukurttia ja jätä juuri vielä vuorokaudeksi huoneenlämpöön.

3. päivän aamu
Ruoki juurta 60 grammalla vettä ja 60 grammalla jauhoja. Sekoita ja laita muovikelmu ja siirrä jääkaappiin.

4. päivä
Juuri on valmis käytettäväksi.
Jos haluat säästää sen tai käyttämättömän juuren, ruoki sitä pari kertaa viikossa... 60 g / 60 g. Mutta seuraa juuren rakennetta ja säätele jauhojen määrää sen mukaan mitä tarvii. Juuri ei saa olla liian kova tai löysä. Jähmeä on oikea koostumus.


Itse ruokin juurta enkä anna sen loppua. Näin mulla on kokoajan käytössä valmis juuri, eikä tarvitse aloittaa uudestaa juuren valmistamista.

Nämä juuren ohjeet ovat Heléne Johanssonin kirjasta LEIPÄ.

Ruisleipään käytän pakastimessani olevaa juurta jonka olen tehnyt paljon aiemmin... Se on ihan eri juttu kun tämä. Se löytyy ruisleivän ohjeesta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti