Älä täytä itseäsi huonoilla kaloreilla kun voit tehdä sen laadulla ja hyvällä maulla :)

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Sillileipä / kahvileipä

Leivän resepti on taas peräisin Heléne Johanssonin kirjasta Leipä. Tämä ohje kuulosti niin hyvältä, että pakko kokeilla. Ja oli hyvää :) Melkeinpä voisin sanoa, että paras leipä minkä olen tehnyt. En sitten tiedä miks tää on just sillileipä.. Joku ruotsalainen juttu??? Nii no, taitaahan tuo silli olla pohjoismaiden juttu, mutta onko tässä joki syvempi ajatus... Ken tietää. Itse en kyllä silliä siihen päälle laittanut kun en oikein ole sillin ystävä. Tai sitten en vaan ole syönyt hyvää silliä. Kalasta kuitenkin pidän kovasti. Tietty joku graavilohi olisi voinut olla ominta tuolle leivälle. Täytyypi kokeilla seuraavalla kerralla. Nyt leipä on jo syöty. Lisäsin nimeen tuon kahvileivän ettei sana silli, säikäytä.
Leivän maku oli hitusen makea, mutta tuo kahvi toi siihen mielestäni tasoittavan maun. Leipä oli niin maukas, että ei välttämättä tarvitse päällisiä paljonkaan. Mä en laittaisi kovin vaimakasta makua siihen kun musta se leivän maku oli niin hyvä etten halua peittää sitä. Rakenne oli oli aivan täydellinen. Olin jopa ylpeä aikaansaannoksestani. Se oli pehmeä, kuohkea ja jämäkkä. Mä niin rakastuin tähän leipään.



Sillileipä

(taikinasta tulee 2 vuokaleipää)

Vaihe 1
Kuumajuuri:

60g pellavansiemeniä
200g ruisjauhoja
8g kuminaa (mä jätin pois)
300g kuumaa kahvia

Sekoita kuivat aineet kulhossa, kaada päälle kahvi ja sekoitetaan paksuksi puuroksi. Peitä seos kelmulla ja anna seisoa huoneenlämmössä kunnes seos on jäähtynyt. Kuumajuuri säilyy jääkaapissa 3 päivää.

Mä annoin olla yön yli jääkaapissa ja aamulla aloin leipomaan.

Vaihe 2

Kuumajuuri vaiheesta 1
300g vettä
250g ruisjauhoja
30g hiivaa
450g vehnäjauhoja
100g tummaa siirappia
125g tummaa muscavadoa (mä käytin palmusokeria)
25g merisuolaa

Sekoita kuumajuuri, vesi, ruisjauhot ja hiiva. Vaivaa yleiskoneella 10 min tai käsin 20 min.
Anna taikinan levätä tunnin ajan.
Lisää loput ainekset ja vaivaa taikinaa koneella10 min tai käsin 20 min.
Anna taikinan levätä tunnin ajan.
Laita taikina kahteen voideltuun leipävuokaan.
Kohota 1½-2 tuntia.
Laita uuni 180 asteeseen.
Laita leipävuokien päälle leivinpaperi ja pelti, jonka päällä on paino. Nosta leivät uuniin ja paista reilu tunti. Leipien sisälämpötila tulisi olla 98 astetta.
Kumoa leivät ritilän päälle. Kun leivät ovat jäähtyneet, kääri ne muovikelmuun. Seuraavana päivänä maku on kypsynyt paremmaksi kuin heti syötynä.

Nämä leivät vaatii paljon aikaa tekemiseen. Mutta suosittelen kyllä, koska maku on aivan jumalainen. Ja aktiivista tekoaikaa ei kuitenkaan ole niin kauheesti. Jos päivän viettää kotona puuhaillen, tämähän menee siinä sivussa. Ja itse tuon kohotusajan hyödynnän mm. kuntosalilla käyden.

Mä olen nyt niin haksahtanut tähän leivontaan ja omatekoisiin leipiin, että mieluummin vietän ajan keittiössä kuin huitelemalla kaupungilla. Välillä kyllä tuntuu, että vapaapäivät menee itsekseen leipoen ja kokkaillen ja eristäytyy ihmisistä. No, toisaalta kun vuorotyötä tekee, ei se kahvittelu arkivapailla ole mahdollistakaan kun muut on töissä. Joten jatketaan näin :) Ja hei, omatekoinen tuore leipä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti