Älä täytä itseäsi huonoilla kaloreilla kun voit tehdä sen laadulla ja hyvällä maulla :)

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Pääsiäismenu: uunisiika & bataattipyree

Näin pääsiäisaikana ja pitkinä pyhinä olisi synti olla tekemättä jokin vähän juhlavampi ruoka. Meillä se sitten sattui lauantaille mikä ei nyt ihan juhlapyhä ole... Mutta pääasia että yhdelle päivälle satsaa pikkasen hienommin.
Kaupasta oli tarttunut mukaan kokonainen siika ja siitä sitten loihtimaan apetta. Kaveriksi lautaselle siika sai bataattipyrettä ja salaattia. Periaatteessa ihan perusraaka-aineet, mutta meillä on hyvin hyvin harvoin siikaa. Lähinnä ehkä siksi kun liian helposti tarttuu siihen ainaiseen loheen. Ja vielä harvemmin kokonaista kalaa tulee ostettua.
Siitä sitten suomustamaan ja maustamaan. Eikä sekään niin sottaista puuhaa ollut mitä olin pelännyt. Kyllähän sitä kalojen kanssa on aiemminkin tullut puuhattua, mutta onhan siitä aikaa.


UUNISIIKA

Kokonainen siika
Suolaa
Mustapippuria
Tuoretta korianteria
Valkoviiniä
Voita

Kun kala on huuhdeltu ja kuivattu, hankaa suolaa ja mustapippuria kalan sisäpuolelle. Nippu tuoretta korianteria myös ja pirskotetaan vielä valkkaria. Kaikkea oman maun mukaan.
Viilletään terävällä veitsellä muutamat viillot kalan kylkeen molemmin puolin ja laitetaan vielä sinnekin suolaa ja mustapippuria. Lirutin niihinkin vielä valkkaria ja voinokareet lopuksi.
Olin laittanut vuuan pohjalle muutaman nokareen voita ja pikkasen valkkaria.
Sitten kala uuniin 200 astetta ja n. 15-20 min.

BATAATTIPYREE

1 iso bataatti
1 kerma (2dl)
Kasvisliemijauhetta (n.1 tl)
Valkoviiniä (vajaa desi)
Vettä

Pilkotaan bataatti kuutioiksi ja laitetaan kattilaan. Lisätään kerma, valkkari, vesi ja kasvisliemijauhe. Nestettä yhteensä sen verran että bataatit just ja just peittyvät. Ei liikaa, muuten maut hukkuvat siihen. Keitinlientä käytetään nesteenä kun soseutetaan bataatit.
Kun bataatit on pehmennyt, siivilöidään neste. Soseutetaan sauvasekoittimella ja lisäätään nestettä aina vähän kerrallaan ettei ihan liian löysää tule. Saa olla reilusti löysempää kun esim perunamuusi. Soseuta ihan kunnolla ja käytä siihen aikaa. Tee siitä ihan silkkisen sileetä. Maista tarviiko lisätä esim. suolaa. Mä kyllä maistelin jo keittovaiheessaki, keittoneste kertoo jo maun.


Yllätyin kyllä todella, että kala oli just sopivasti maustettu. Tai lähinnä suolan määrä oli hyvä. Yleensä mulla käy kalan suolauksessa niin, että on joko liikaa tai liian vähän. Nyt oli just eikä melkein. Kalan oma maku tuli selkeesti esille ja valkkari toi siihen meheyttä vielä lisää. Ja taas tässäkin kokeilussa tajusin kuin helppoa tuon kokonaisen kalan valmistaminen on. Enkä suuremmin antanut niiden muutamien ruotojen häiritä mitkä laitaselle kulkeutui.

Ja bataattipyree... Taivaallista. Niin pehmeän samettista. Löysin bataattipyreen ohjeen yhdestä blogista.
(http://sitruunaruoho.wordpress.com/2011/04/02/haran-sisafilee-olutkastikkeella/)
Valkkarin keksin lisätä siihen itse, ko ohjeessa ei ollut. Mutta kun se pullo siinä vieressä oli, pitihän sitä lirauttaa.. Ja uskon, että oli hyvä idea. Mä käytin puolimakeaa valkkaria näihin molempiin ruokiin. Ja onnekseni sitä jäi lasillinen vielä ruuankin kanssa.
Bataatin maku tuli hyvin esille. Raikas, makea, aurinkoinen... Pehmeä, samettinen, silkkinen.... Suutuntuma oli ihana. Mutta se täytyy jokaisen kokea itse. Eli bataatin ostoon ja tekemään...

Tulikohan juotua liikaa viiniä aterian kanssa kun en muista mitä jälkkäriä nautittiin... hmm... hmm... aaaa, taidettiin ottaa makeaa jälkiruokaviiniä ja pashaa.. Joo, niin se meni :)



PASHA
(Ohje kotiliedestä)

250 g maitorahkaa
100g pehmeää voita
1 kananmunan keltuainen
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
3 tl vaniljasokeria (Mä laitoin 2tl vaniljasokeria ja 1 tl vaniljajauhetta)
1 rkl sitruunan mehua (laitoin ainakin tuplat)
2 rkl mantelirouhetta (myös tuplasatsi)
2 rkl rusinoita

Liota pastamuottia jos se on puinen n. tunti vedessä. Keitä sideharsoa kiehuvassa vedessä hetki. huuhtele kylmällä vedellä.
Vatkataan kerma vaahdoksi ja toisessa astiassa voi ja sokeri vaahdoksi. Yhdistetään kermavaahtoon muut ainekset. Myös voi-sokerivaahto. Aseta muotti johonkin kulhoon. Vuoraa muotti sideharsolla. Lusikoi massa muottiin ja annetaan valua jääkaapissa seuraavaan päivään. Jos annos on isompi, valumiseen menee pari vuorokautta.



Tämä on niin hyvää, mutta tuhtia syötävää. Mietinkin jos rasvan jättäisi kokonaan pois, toimisiko tämä... Täytynee kokeilla. Mutta pasha on hetkeksi tauolla. Tätä kun tuli tehtyä kaksinkertainen annos. Kahdelle ihmiselle aikamoisesti syötävää. Oli ensimmäinen kerta kun tähän herkkuun tutustuin. Jostain kumman syystä olen luullut tätä pahaksi. Mutta kun aineksia katsoo, eihän tää voi olla kun hyvää... NAM!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti