Älä täytä itseäsi huonoilla kaloreilla kun voit tehdä sen laadulla ja hyvällä maulla :)

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

BAILEYSKONVEHDIT




Näin varsinkin joulun alla minulla iskee aina suklaasirkusfiilis... Eli omatekoiset konvehdit, tryffelit ja muut suklaajutut valtaa mieleni ja into kokeilla ja tehdä on suuri. Ja vaikka helpolla ja pienemmällä sotkulla saa kaupasta vaikka minkälaisia ja laatuisia ja makuisia konvehteja, on itsetehdyt aina parempia. Luulen, että jo sen tiedon takia kun on omatekoisia. Sitäpaitsi on  kiva antaa tuliaisena / viemisinä tai muuten vaan arkea piristäen toiselle jotain omatekemää.

Tänään vuorossa baileyskonvehdit, tai itseasiassa minttubaileys kun sitä kaapissa on iso pullo.
Mulla ei ole mitään suklaakonvehtimuottia, mutta tähän hätään löysin kovaa muovia olevan jääpalamuotin.
Muotin pitää olla tietenkin puhdas ja täysin kuiva ja mielellään pumpulilla hangattu. Pumpuli antaa muottiin staattista sähköä mikä helpottaa konvehtien irtoamisen muotista. Ja saattaa vaikuttaa kiiltoon myös. Tosin suurin vaikuttaja siihen on itse suklaa ja suklaan temperointi, eli oikean lämpötilan saavuttaminen.

Aikaa näihin saa kulumaan ihan kiitettävästi. Vaikkakin voit tekovaiheet jakaa moneen osioon, ei kannata kiireessä alkaa tekemään. Jo suklaan temperointi vaikuttaa lopputulokseen täysin..

Näihin tarvitset:

200 g tummaa suklaata (mä käytin ihan fazerin kuorrutussuklaata)
valkosuklaata sulatettuna kuviointiin

Täyte:
½ dl kermaa
½ dl baileysta
150 g valkosuklaata

Sekoita kerma ja baileys kattilassa ja kiehauta. Ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon valkosuklaa. Laita täyte pursotinpussiin ja anna jäähtyä.

Tempperoi tumma suklaa. Ohje: http://makujamaistellen.blogspot.fi/2012/12/suklaan-temperointi.html


Kaada temperoitu suklaa muottiin ja heiluta niin, että suklaa tarttuu reunoille ja valuta loput suklaat leivinpaperille. Anna kovettua ja siirrä jääkaappiin. Kun baileystäyte on jäähtynyt, pursota konvehti"kuoreen". Älä kuitenkaan ihan piripintaan.. Siirrä taas jääkaappiin.

Kun täyte on jähmettynyt, tee pohja. Temperoi taas tumma suklaa, kaada muottiin ja vedä esim. paletilla tai raapalla pinta tasaiseksi. Siirrä jääkaappiin kovettumaan.

Konvehtien kovetuttua kaada varovasti konvehdit irti muotista. Jos haluat koristella, niin tee haluamallasi tavalla. Siirrä esim. paperisiin konvehtivuokiin tai mihin haluat ne pakata.

Lopputulos on lähes täydellinen. Kuorisuklaa rapsahtaa ihanasti puraistaessa ja sitten se kermaisen pehmeä, samettinen sisus valtaa kielen ja makunystyrät... Lopuksi vielä tumman suklaan täyteläinen maku, hmm.....

NAUTINNON ILOA :)


Täyte on löysähkö. Ihanan samettisen pehmeä

SUKLAAN TEMPEROINTI

Temperoidessa suklaa käytetään kolmessa eri lämpötilassa peräjälkeen. Temperoitu suklaa säilyy paremmin, käsiteltävyys on helpompaa ja se antaa kuorrutteelle tai mihin käytätkään kiiltävän pinnan. Hyvin temperoitu suklaa ei harmaannu.

Temperointiin tarvitset lämpömittarin ja mä itse sulatan suklaan mikrossa.

Mikro on minun mielestä varmin keino sulatukseen. Kunhan vaan sulattaa vain lyhyen ajan kerrallaan. Ehdoton max 20 sekuntia. Itse käytän 5 - 15 sek. Suklaata on pidettävä liikkeessä, eli sekoitetaan vähän väliä. Ja mitataan lämpötila samalla.

Jos teet tämän vesihauteessa, varo ehdottomasti veden tai vesihöyryn päästämistä suklaaseen. Ne ovat suklaan pahimmat viholliset. Jos näin pääsee käymään, suklaa on tähän tarkoitukseen käyttökelvoton. Voit kyllä sitten tehdä siitä esim. kakun johon tulee sulaa suklaata.

Temperointilämpötilat:

Tumma suklaa
1. vaihe: lämmitys + 50
2. vaihe: jäähdytys + 27
3. vaihe: lämmitys + 31-32

Maitosuklaa
1. vaihe: lämmitys + 45
2. vaihe: jäähdytys + 26
3. vaihe: lämmitys +29-30

Valkosuklaa
1. vaihe: lämmitys +45
2. vaihe: jäähdytys + 25
3. vaihe: lämmitys +28-29

Kun olet saavuttanut 3. vaiheen, valmista haluttu tuote heti. Kun suklaan lämpötila taas muuttuu, joudut temperoimaan alusta asti.

Jos teet esim. johonkin muottiin, muotin on oltava huoneenlämpöinen. Suklaa on todella arka lämpötilanvaihteluille.  Annetaan aina hetken kovettua huoneenlämmössä, sitten vasta siirretään jääkaappiin. Ei pakateta.

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

AVOKADOPASTA

Näin sunnuntai-illan kruunaa hyvä ruoka. Päivä meni joulumyyjäisiä koluten Hattulan suunnalla, eli Metsäkylän navetan myyjäiset oli kyseessä. Varpaat jäässä ja aina välillä jäässä koko ihmislapsi vaikka vaatetta oli monen monta kerrosta päällekkäin. No mutta siinä tilassa ei kauppareissulla tullut mieleen mitään ruuantekojuttuja. Tosin vatsa oli vielä täynnä jouluista riisipuuroa ja pannukakkua navetalta. Vinkkinä vaan jos sinne sattuu eksymään, kannattaa ehdottomasti syödä leivintuvan pannari. Ehdottomasti maailman paras :) Ja mukillinen pannukahvia. Just oikeeta siihen miljööseen. Paikka tosin on auki vaan sunnuntaisin muutaman tunnin. Linkki kyseiseen paikkaan jos aihe kiinnostaa :)  http://www.metsankylannavetta.fi/

Mutta nyt alkuperäiseen aiheeseen. Kaupassa onneksi avokki keksi ruuaksi avokadopastan :) Ja kyllä siitä taisi tulla mun lemppariruoka hetkeksi aikaa. Helppo, nopea, maut kohdallaan ja sopii varmasti vaativampaankin makuun.

Kuva ei ehkä niin houkuttava kuin itse ruoka
 
AVOKADOPASTA:

Valkosipulia (reilusti jos on VS'n ystävä)
Chiliä (mielellään tuore)
2 avokadoa
Limen mehu
1½ dl parmesanjuustoa raastettuna
vajaa ½ dl oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa
Basilikaa
Persiljaa

1 pkt tuorepastaa

Sekoitetaan keskenään pilkottu valkosipuli, chili, kuutioitu avokado, juustoraaste, limen mehu ja mausteet suuressa kulhossa. Meillä oli vaan kuivattua basilikaa ja persiljaa. Seuraavaksi pitää kyllä olla tuoreita yrttejä, jos vaan mahdollista, maku paranee varmasti.

Keitetään pasta kunnolla suolatussa vedessä. Säästetään n. ½ dl keitinvettä. Lisätään pasta avokadoseos kulhoon. Laitetaan sekaan oliiviöljy ja talteen otettu keitinvesi. Kunnolla sekaisin ja ruoka on valmis tarjottavaksi. Pöytää vielä parmesanjuusto ja mustapippurimylly jos joku ruokailija haluaa vielä lisätä annokseensa.

BON APPETIT!

Tästä olisi ehkä kolmelle henkilölle sopiva satsi. Me kyllä syötiin kahdestaan kaikki, tätähän ei oikein voi säästellä :)

Suuhun jäi mukava valkosipulin maku.
Me käytettiin pasta factoryn tuorepastaa ja sai kyllä multa plussa-pisteet.. Ei jäänyt yhtään semmoiseksi liisteriksi niinkuin jotkut tuorepastat tuppaa jäämään. Ainakin Tammiston citymarketista Vantaalta tätä saa ostettua.
Maku koko ruualla oli ihanan pehmeä ja samettinen ainakin mun suuhun. Ja chili toi siihen mukavasti tulisuutta, mut ei liikaa. Ja luulen, että avokado saattoi jopa pehmentää senkin maun. Lime taas toi mukavaa pientä kirpeyttä - Ryhdikkyyttä. Todella tykästyin.

Suosittelen!






sunnuntai 30. syyskuuta 2012

ELÄMÄNI PARAS PIZZA



Hyvä ystäväni päivitti facebookiin tekemästään pizzasta. Se kuulosti niin hyvältä, että olihan tuota pakko kokeilla. Ja mikäs sen parempi hetki kuin sunnuntai-ilta. Raaka-aineet kuulosti kyllä todella hyvältä, mutta en ikimaailmassa olisi uskonut sen olevan tämänastisen elämäni paras pizza. Ja vaikka tämä pizzapohja ei ollut täydellinen, johtuen myös siitä, että pizzakiveni on haljennut ja paisto tapahtui pellillä, jäi se pohja ihan sivuosaan. Ei haitannut yhtään. Rapeus ei siis ollut huippuluokkaa.

Mutta mitä tässä enempiä jaarittelemaan. Maistakaa ite :)

Pohja:

350g Durumjauhoja
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa (kandee ehkä laittaa vähemmän)
2 1/4 dl vettä
2 rkl öljyä

Täyte: (se paras osio) :)
1 tlk kirsikkatomaatteja tomaattiliemessä
½ prk pirkka arrabiata pestoa
mustapippuria
basilikaa
valkosipulia
ripaus sokeria

- nämä sekaisin ja pizzapohjalle. Jatketaan vielä..

Mozzarellasiivuja (pirkka mozzarella on ehkä parasta mitä normihyllystä saa)
Vahvaa emmental-juustoa
Kalamata oliiveja (näitä ei ystäväni pizzassa ollut, mutta mä sooloilin) ;)


Ja eikun uuniin.. 250 astetta ja vajaa 10 minuuttia..
Ja sitten se paras hetki.... MUTTA malta muutama minuutti ettei suu pala... Ja eikun NAUTTIMAAN!

lauantai 23. kesäkuuta 2012

Munakoisonyytit ja huippumarinadi lihalle

Ei ihan vielä valmiita, mutta tuoksu enteilee Herkkua :)

Yksi kesän parhaimpia asioita on ehdottomasti grillaaminen. Ikävä kyllä itselläni se jää aika vähäiseksi kerrostaloasumisen takia. Ja ehkä laiskuudenkin kun ei aina jaksa lähteä yleisille grillikatoksille, joita kyllä helsingissä on hyvinkin paljon. Ja vähän myös sitä grillausintoa syö se tavaroiden raahaaminen. Mutta onhan sekin yksi kesäpäivän ohjelma kun vaan pakkaa ja lähtee. Ja paikat joissa mä olen käynyt, on kyllä maisemallisesti upeita ja muutenkin kivoja. Nämä munakoisonyytit löysin uudesta kesän MAKU-lehdestä. Vähän muuntelin ohjetta ja valmistusta itselleni sopivaksi. Näitä on tullut tehtyä jo muutaman kerran tässä viikon sisään. Ja taitaa olla ehdoton kesän suosikki mulla.

Munakoisonyytit:

1 munakoiso
1 punasipuli
2-3 tomaattia
1 pkt mozzarella juustoa
tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria

Nyytit kasattuna :)
Leikataan munakoisosta pituussuunnassa ohuita viipaleita. Päät voi jättää paksummaksi, auttaa nyyttien kiinnipysymisessä. Viipaloidaan muutkin raaka-aineet.
Sirotetaan munakoisoviipaleiden päälle suolaa ja mustapippuria. Laitetaan viipaleen keskikohdalle tomaattiviipale, punasipulia, basilikanlehtiä ja mozzarellajuusto. Laitoin vielä basilikan lehtiä ja tomaattisiivun päällimmäiseksi. Nyytti kiinni esim. coctailtikuilla ja grilliin kypsymään. Mä kääntelin välillä, saa nätimmän pinnan.



Valkosipuli-chilimarinadi:

Öljyä
Soijakastiketta
Hunajaa
Valkosipulia raastettuna
Chiliä (mieluiten tuoretta tai chilirouhetta)
Tuoretta inkivääriä raastettuna
Mustapippuria
Tuoretta basilikaa

Kanat kylvyssä :)

Ainekset vaan sekaisin ja lihat joukkoon. Mielellään annetaan marinoitua yön yli. Mä käytän paljon valkosipulia ja chiliä. Ja inkivääriäkin. Mä tykkään ruuasta jossa on makua ja tulisuutta. Määriä en tuohon oikein osaa laittaa kun itse heittelen mutu-tuntumalla ja maistelen ja lisäilen...

Ensin tein marinadin kanalle, ja sopi siihen todella hyvin. Chiliä olin laittanut vähempi. Mutta porsaan ulkofilepihville lisäsin chilin määrää. Mä ostin ohuita pihvejä, paksut onnistun aina saamaan kuivaksi.

Ai Ai, kyllä mä olisin niin luotu oman kesäkeittiön haltijaksi... Tarttis vaan saada oma piha ja iso, mielellään muurattu grilli.

Maisemakuvaa eräältä Helsingin keittokatokselta





lauantai 7. huhtikuuta 2012

PAHOLAISEN HILLO



Sitä on hyvä keitellä näin kirkollisena pyhänä itse paholaisen hilloa. Mutta tehtävä se vaan oli, että saa huomiselle pääsiäisaterialle napakkaa lisuketta lihalle. Mutta ei niin paholaisen julmuutta ettei pikkasen lempeyttäkin.
Mä en ole koskaan itse tätä tehnyt ja useimmiten ravintolassakin olen pettynyt tähän niin sanottuun paholaisen herkkuun. Monesti ollut enempi makeeta kun tulista. Mutta nytpä onkin toisinpäin, ja tyytyväinen olen tähän omaan saavutukseeni.
Tulisuutta on sopivasti, ei liikaa, sen verran kuitenkin, että pikkasen polttelee. Makeus tulee mukavan lempeästi esiin.

Hillonkeiton jälkeen tein sushia ja sopi hyvin myös niihin täytteeksi.

Paholaisen hillo

1 punainen paprika
3 pientä tulista chilipalkoa
1 pieni sipuli
valkosipulia (laitoin yhden yksikyntisen)
½ purkkia tomaattimurskaa (200 g)
1 dl hillosokeria
1 rkl hunaja etikkaa
1 tl suolaa

Silputaan paprika, sipuli, valkosipuli ja chilit pieneksi silpuksi. Lisätään kattilaan myös muut ainekset. Keitellään miedolla lämmöllä niin kauan, että siitä tulee hillomaista ja paksuhkoa. Sitten purkkiin ja odottamaan herkkuhetkiä.

Ja mä odottelen huomista jolloin paholainen katetaan pöytään ja nautitaan naudan sisäfilepihvin kanssa... Pihvi tietenkin verestävän punertavana......

perjantai 6. huhtikuuta 2012

PASTA ARRABBIATA

Näin pitkäperjantaina on aikaa tehdä pitkään poreilevaa tomaattipastakastiketta. No, suht nopea ja todella helppo ruoka tämä kyllä on. Ja useimmiten ainekset on valmiina kaapissa.

Mä olen jokseenkin koukussa tähän ruokaan ja tää on siitä kiva, että todella pienellä muokkauksella saa niin eroja makuihin. Tosin eihän koskaan täysin samanmakuista saa vaikka kuinka yrittäis. Ja hyvä niin :)

Tällä kertaa mä lorautin sekaan hyvää italialaista punaviiniä. Ja se kyllä toi hyvän säväyksen. Tosin mulla tuli pikkasen liikaa chiliä, joten se söi makuja. Mutta onneksi kuitenkin sieltä löytyi niitä sävyjä. Kyllä se niin on, että näinkin perusraaka-aineilla ja todella edullisesti saa jotain todella hyvää.


PASTA ARRABBIATA

1 sipuli
valkosipulia maun mukaan (mä käytän paljon, 1-2 yksikyntistä)
1 kokonainen chili (mulla on pakkasessa pieniä punaisia ja todella tulisia)
Öljyä kuullottamiseen
1 tlk tomaattimurskaa
n. 2 dl paseerattua tomaattia
n. 0,5 dl vettä tai tarvittava määrä
loraus punaviiniä (vajaa desi)
n. 1-2 rkl sokeri
n. 1 tl Suolaa
basilikaa
mustapippuria


Kuullotetaan sipuli, valkosipuli ja chili öljyssä. Lisätään tomaattimurska ja paseerattu tomaatti. Vedellä huuhtelen tom.murskatölkin. Loraus punkkua ja sokeri sekä basilika. Siinä sitten saa porista rauhakseen. Mä annan aikaa ihan hyvin. Sitten suola ja lopuksi mustapippuri.



Pastaksi mielenmukaan millaista vaan.
Tuo ylemmässä kuvassa oleva italialainen punaviini sopi todella hyvin ruokaan ja oli myös lasissa kokin mieleen :)



Ruoka lautaselle ja juoma lasiin, pikkasen raastettua parmesaania ja hommiin....


Ja näin siinä sitten kävi :)